HISTORIK


Start och premiär

Hösten 1984 kunde den tanke som hade fötts sommaren 1982 förverkligas. Den sommaren semestrade musikläraren Sverker Zadig i Frankrike med några Helsingborgsvänner. Sverker Zadig, som bodde i Lund, skulle några månader senare resa till USA för två års studier vid Indiana University, Bloomington. Med en Masters of Music examen i bagaget återkom han till Lund sommaren 1984 och började då förverkliga den två år gamla idén om en kammarkör i Helsingborg.

Helsingborgs Kammarkörs (HKK) debutkonsert på hemmaplan i Helsingborg ägde rum 20 januari 1985, efter en ”tjuvstart” i Hjärnarps kyrka i november året innan.

HKK är en helt fristående kör som inte är knuten till någon kyrka eller studieförbund. Kören gör mestadels kyrkokonserter, med såväl sakral som profan repertoar. Debuten i Helsingborg ägde rum i januari 1985 i Mariakyrkan “Färdig kör med helt egen patina”, skrev NST och “Lovande debut för kammarkören” skrev HD.

Konserter

Sedan debuten har det blivit ytterligare mer än 400 konserter i större och mindre sammanhang.

Bland de större kör-orkesterprojekt som har genomförts kan nämnas:

  • Lars-Erik Larssons lyriska svit Förklädd gud (1989)
  • Händels Messias (1990)
  • Mozarts C-mollmässa (1991 och 2007)
  • Mozarts Requiem (2003)
  • Bach’s H-moll mässa (2005).

Vid flera tillfällen har HKK själv arrangerat konserter med inbjudna gästartister, däribland Erland Hagegård, Olle Adolphson, Sven-Bertil Taube och Göran Söllscher.

Körens första turné gick i september 1985 till Göteborg, Alingsås och Trollhättan. Därefter har kören turnerat i Norrland, Stockholmstrakten, Italien. Vi har även representerat Sverige på ett nordiskt körledaresminarium på Färöarna och mycket, mycket mer.

I juni 2015 bar det av till Riga, där deltog kören vid Nordic-Baltic Choral Festival. Där fick kören dessutom hedersuppdraget att vara Sveriges representationskör.

I oktober 2017 gjorde kören en resa till Paris, där vi gästade den franska kör, Arthémys, som besökt oss i april samma år. Det blev två minnesvärda konserter, varav en i en anrik katolsk kyrka och en i Svenska kyrkan i Paris.

2019 åkte kören med respektive till Albanien och framträdde på den stora utomhusscenen i centrala Tirana, samt i den gamla ruinen av den romerska amfiteatern i Durres.

Utomhusscenen i Tirana
Amfiteatern i Durres

Vid den stora körfestivalen Nordklang, som anordnas vart tredje år i ett nordiskt land och 2019 för

lades till Sverige och Helsingborg, fick Kammarkören av Sveriges Körförbund i uppdrag att genomföra en egen konsert. Det blev premiären för ett nyinstuderat program med musik av nu levande svenska kvinnliga tonsättare, vilket framfördes 28 juni i en av körsångare fullsatt S:ta Maria kyrka.

Åren 2020-21 innebar tyvärr att körens framträdanden begränsades på grund av den rådande pandemin.

När Helsingborgs stad sommaren öppnade 2022 fönstret mot omvärlden i H22 City Expo framträdde kören med ett sommarprogram på utomhusscenen i Slottsparken i skuggan av Kärnan.

De allra flesta konserterna har förstås getts i södra Sverige. Till exempel har Kammarkören under mer än 35 år gett julkonserter i Strövelstorps lilla vackra kyrka ett par mil norr om Helsingborg, en mycket uppskattad tradition.

Inspelningar

Hösten 1997 gav kören ut sin första CD med namnet Make We Joy, en julskiva som erhöll stort positivt mottagande från publik och press. Organisten Olof Tholander och barytonsolisten Per Erik Mårtenson bidrar till mångfalden och variationen på skivan.

Körens andra CD spelades in våren 2009 och är likaledes en julskiva som kommer ut till jul samma år. Gästartist är jazzpianisten Ola Hedén och skivan innehåller såväl à cappellastycken som instrumentalmusik och naturligtvis även några samarbeten mellan kör och pianist.

Våren 2008 bidrog HKK med titelspåret till en CD vid namn ”Uti Vår Hage”, där Naxos samlat några av Sveriges bästa körer – däribland Radiokören, Orphei drängar, Les Jolies, Lunds Studentsångare och Sundsvalls kammarkör – för att spela in en CD med svenska körklassiker. CD:n sålde guld innan den ens kommit ut!

Körledare

År 2004, 20 år efter HKKs bildande, valde Sverker Zadig att lämna posten som musikalisk ledare. Sverker efterträddes av Christian Schultze, organist i St. Johannes kyrka i Malmö som var musikalisk ledare fram till sommaren 2011. Därefter leddes kören av Eva Wöllinger fram till och med mars 2012 och sedan av Dag Videke fram till sommaren 2014. Hösten 2014 tog Ilze Stala Stegö över ledarskapet och ledde kören fram till hösten 2017, då Dag Videke tillfälligt återtog ledarskapet.

Från och med årsskiftet 2018 leds kören återigen av Sverker Zadig.

Läs mer om Sverker under rubriken Körledare.